Polisztirol - Hungarocell

A polisztirol, másnéven hungarocell, a szigetelési anyagok legelterjedtebb fajtája hőszigetelő képessége, és ár-árték aránya miatt. Nem ártalmas az egészségre, és kicsi a hőtágulása. A kisméretű rágcsálók nem kapnak kedvet hozzá, és a gombák, baktériumok sem telepednek meg benne.

A polisztirol fajtái:

  • EPS, vagyis expandált polisztirol:
    A polisztirolba expandálással építik bele gyöngyökben a levegőrészecskéket. Kisebb sűrűrségő, és alacsonyabb áron vásárolható meg. Elsősorban lépéshang-, és homlokzati szigetelésre használják.
  • XPS, vagyis extrudált polisztirol:
    Ezt teljesen más technológiával állítják elő, mint az EPS lapokat, belsejébe finomabban építik bele a levegő részecskéket. Legnagyobb előnye az expandált polisztirollal szemben, hogy nem szívja magába a nedvességet. Elsősorban lábazati szigetelésre használják.
  • Grafitos polisztirol:
    Felépítésében nagyjából megegyezik az EPS polisztirollal, csak ehhez, az előállításnál grafitot is adnak hozzá. Innen ered a szürke színe. Hővezető tényezője lényegesen, 20%-kal jobb, mint az expandált polisztirolnak, ezért elég vékonyabb rétegben felhelyezni a szigetelni kívánt felületre.

Tulajdonságait hosszú ideig megtartja, nem rohad és korhad el, viszont erős napfény hatására kisebb lesz a hőszigetelő képessége, és a felülete besárgul, elkezd lemorzsolódni.

A polisztirol egyaránt használható régi és új épületek hőszigetelésére. 
Tűzvédelmi besoroltsága E, ez annyit jelent, hogy a rövid ideig akár 75-80°C-nak is ellenáll, és akár -180°C-ot is elvisel.

Polisztirol
kapcsolódó termékek